Met het nieuwe Regeerakkoord VVD-PvdA is de discussie over de schaalgrootte van de gemeenten weer opgelaaid. Kan Bloemendaal het door goed samen te werken en slim in te komen het redden als zelfstandige gemeente? En wat zijn de voordelen van behoud van zelfstandigheid precies? Of moeten we fuseren met Zandvoort (nog kleiner dan Bloemendaal) en Heemstede (ongeveer even groot)? En wat betekent dit voor de Gemeentehuisplannen?
Als je hierover mee wil denken met ons: kom dan naar één van de fractievergaderingen – zie agenda.
Bestudering van het nieuwe Regeerakkoord en de toelichting daarop van dhr. Rutte in de 2e kamer, leert mij dat het perspecief voor Bloemendaal niet wezenlijk zal wijzigen de komende jaren. Bloemendaal (en een evt. fusiegemeente Zandvoort+Heemstede+Bloemendaal) heeft dan wel lang geen 100.000 inwoners, maar kan door goed samenwerken en inkopen een acceptabel kostenniveau combineren met diensten en beleid dicht-bij-de-burger.
Uit het Regeerakkoord:
“Een grote decentralisatie van taken en bevoegdheden vergt mede-overheden die op een passende schaal zijn georganiseerd. Voor de lange termijn hebben wij het perspectief van vijf landsdelen met een gesloten huishouding en gemeenten van tenminste honderdduizend inwoners voor ogen. (…) Samen met de mede-overheden willen we dit lange termijn perspectief realiseren. Ontwikkelingen in de gewenste richting worden aangemoedigd. De landelijke overheid zal zijn doen en laten in de contacten met de mede-overheden richten op het gewenste eindbeeld. Dit heeft gevolgen voor het overleg en de vormgeving van decentralisaties en financierings-arrangementen. Decentralisaties zullen in principe gericht worden op 100.000+ gemeenten.”
En bij de toelichting van besparingen:
“Het eindperspectief voor gemeenten leidt tot besparingen die ontstaan door schaalvoordelen, verminderen van toezicht, vereenvoudiging van regelgeving en minder dubbeling van taken. De besparing gaat uit van een daling van het aantal gemeenteambtenaren doordat gemeenten groter worden of met elkaar gaan samenwerken. Er is uitgegaan van het rekenkundige equivalent van een vermindering met 75 gemeenten in de periode tot 2017. Voor de totale periode komt deze benadering neer op een resterend aantal van 100-150 gemeenten in 2025.”
Richard Kruijswijk