(inbreng in Gemeenteraad 26-01-2012) Het plan ziet er goed uit. Er wordt tegemoet gekomen aan veel wensen van omwonenden en van GroenLinks. Belangrijkste is dat er veel ruimte is voor groen en dat er niet een projectontwikkelaar aan de slag gaat, maar dat kavels vrij in de verkoop komen.
Om kostendekkendheid te bereiken is, gerekend met een rente van 3,5% en ruim geschatte kosten + 10% onvoorzien, toch wel meer bebouwd oppervlakte nodig dan oorsponkelijk onze bedoeling was. Het aantal huizen kan waarschijnlijk wel beperkt blijven tot 21, waarvan 9 splitsbaar. Maar maximaal 10.000m2 privaat bezit en de rest openbaar park, zoals VVD+D66+GroenLinks eerder hebben voorgesteld, blijkt niet haalbaar. Als het met de kosten mee zou vallen, is GroenLinks er voor om t.z.t. wel groen te optimaliseren.
Ook lijkt sociale woningbouw niet haalbaar, althans dat meent het College. Wel zou bouw voor 'Dolfijn' (zorgstichting) mogelijk zijn. Waarom dan niet op ongeveer eenzelfde oppervlakte ongeveer eenzelfde aantal appartemente sociale woningbouw? Daar nog beter naar te kijken! Of toch een minimaal aantal sociale woningen op het terrein of een concreet alternatief bieden!
Ook vragen we het College om te kiezen voor een andere methode voor kaveluitgifte, namelijk loting met een bodemprijs. Het College is enerzijds bang voor een te hoge bodemprijs (bij beperkte vraag) en anderzijds met te hoge opbrengsten. Dat lijkt ons innerlijk strijdige argumentatie. Belangrijk voordeel van loting is in elk geval dat er dan geen risico is dat inschrijvers afhaken omdat ze niet krijgen wat ze het liefst willen.
Tenslotte de verbinding met Aerdenhout. Hoewel er geen doorgaande fietsroute is gepland richting Klapheklaan, hebben we wel begrip voor de vrees voor hard rijdende fietsers en zeker voor brommers en scooters. We stellen daarom voor de geplande verbinding te vervangen door een klein voetbruggetje waar beslist geen scooters over kunnen of een handbediend pontje. Waarmee de wijk echt bij het oude Aerdenhout gaat behoren en de nieuwe bewoners op bezoek kunnen bij hun buren.
Participatie van omwonenden en belangstellenden zal bij de verkoop en de bestemmingsplan ter visie legging overgaan naar formele inspraak. In de periode van formele inspraak moet uiteraard de communicatie over het project (inclusief invullingdetails en inclusief planning) op goed niveau blijven.