De angst voor aantasting van ons mooie Bloemendaal (zoals de binnenduinrand of Elswout [door wat sommigen aanduiden als ‘verpretparkisering’]) schiet door met het frame dat de gemeentelijke overheid of althans de ‘gevestigde partijen’ niet om de inwoners of om de ruimtelijke kwaliteit zouden geven……. Waar rook is….. of niet?
(...)
Uitbouw van de samenwerking met Heemstede en in de regio -- incl. uniformering processen en waar mogelijk ook producten/diensten en mogelijk ook meer inkoop van diensten van Haarlem -- is o.i. een ‘must’ om een moderne, compliant en kwalitatief krachtige overheid te houden.
(...)
Ik heb enkele gedachten geopperd in het belang van een blijvend zelfstandige gemeente. Daar voeg ik er nog één aan toe: er zal nog meer gebruik gemaakt moeten worden van zeker aanwezige kennis en ideeën van inwoners en nog betere terugkoppeling op ideeën en vragen die de gemeente bereiken.
De gemeente geeft gelukkig steeds meer ruimte voor gesprek, ontmoeting en initiatief. Maar daarmee is de kloof tussen inwoners en hun vertegenwoordigers nog niet geslecht. In de komende raadsperiode kan en moet dàt beter. Het nieuwe biodiversiteitsbeleid kan daardoor ook beter van de grond komen: met inbreng van inwoners, ondernemers en bestaande organisaties kan de biodiversiteit worden bevorderd in onze tuinen en achtertuinen. En dat is hard nodig, zeker in een tijd waarin de druk op ons gebied steeds groter wordt.
-- Een goede gemeentelijke reactie op de maatschappelijke stress en de crises is investeren in de toekomst. Goed dat dit college dat – ondanks bezuinigingen – dat wel wat meer doet dan de afgelopen jaren. Goed dat er meer nadruk is op preventie (denk aan inzet jongerenwerkers).
Evaluerend vinden wij dat het College vaak te angstig kijkt naar de raad heeft gekeken en te weinig (pro-)actief was, net zoals ook de landelijke samenwerking VVD-CDA-D66 (…) te veel op z’n beloop laat. Voorbeelden lokaal: geen tijdige actie huisvesting statushouders en andere urgent woningzoekenden, te veel uitstel voorbereiding Omgevingsplan; vier jaar lang geen voortgang in de ontwikkeling Landje v. Van Riessen/ Bispinckpark. Nauwelijks terugkoppeling over voortgang aangenomen moties, zoals over heropening station Vogelenzang, verslapping van aandacht voor monumentenbehoud en het voorkomen van slopen van karakteristieke villa’s, Staatsbosbeheer heeft een jaar na indiening nog steeds geen definitieve reactie op een principe-verzoek Elswout, er wordt al een paar jaar gepraat ver een veiliger Hartenlustlaan zonder dat er knopen worden doorgehakt. Soms steekt het college wel z’n nek uit, maar dat schiet het door: ik doel op de gok op het kunnen slagen van het 1828 project vlak naast het transformatorgebouw – we vrezen dat deze gok heeft geleid tot extra vertraging van het Blekersveld-project.
(...)
GroenLinks wil met nieuwe energie de gemeente klaar maken voor de toekomst. De gemeentelijke organisatie is sterk, maar moet de komende jaren sterker. En zoals u gewend bent zullen we in goede samenwerking met anderen initiatieven nemen, in deze raadsperiode nog met initiatieven o.a. over woningsplitsing en bescherming van karakteristieke villa’s. Ik hoop dat dat mensen zijn die midden in de samenleving zijn en idealisme combineren met no-nonsens en realiteitszin. Dat wens ik de hele politiek toe.
Graag sluit ik af met een citaat van mijn geschiedenisleraar Pier Hoekstra, uit zijn standaardwerk over Bloemendaal (1947) : “Uitsluitend vasthouden van het historisch gewordene, met heimwee terugzien naar het verleden – hoezeer er vaak reden voor is – biedt aan Bloemendal geen levenskracht voor heden en toekomst.”