GroenLinks heeft vijf speerpunten voor Bloemendaal:

Duurzaamheid: Bloemendaal klimaatneutraal in 2040

Bewoners die bij willen dragen aan een beter klimaat ondersteunen we voor zover nodig met financiele maatregelen:

  • Voor gereduceerd tarief meedoen in collectieve inkoopprogramma’s voor isolatiematerialen, zonnepanelen, hybride waterpompen, e.d.
  • Woningen met het energielabel A, B of C krijgen een groene heffingskorting op hun WOZ-aanslag.
  • Aanpassing van de rioolheffing. De inwoners die zuinig met water omgaan worden beloond. Betalen naar gebruik in plaats van kwantumkorting.
  • Een lagere afvalstoffenheffing voor huishoudens die minder restafval aanbieden.

We maken duidelijke prestatieafspraken met woningcorporaties onder andere over minimale energielabels. En ook met ondernemers- en winkeliersverenigingen maken we verduurzamingsafspraken.

Ons streven is de gemeentelijke organisatie al in 2030 energieneutraal te doen zijn door verduurzaming van haar eigen gemeentelijk maatschappelijk vastgoed en door circulaire inkoop.

 

Groen en leefbaar in Bloemendaal: veilig, meer rust en minder overlast

Publieke welvaart, ons welzijn en onze leefomgeving gaan boven particuliere rijkdom. De leefomgeving, biodiversiteit, sociale opgaven en de toekomst van onze aarde zijn belangrijker dan het zogenoemde rendementsdenken. Zo willen we de ecologische waarde van onze landschappen en natuur behouden en de biodiver­siteit vergroten, dierenwelzijn beschermen en verdroging tegengaan.

Meer beleving, meer rust, minder geluidsoverlast, Het terugdringen van geluidsoverlast pakken wij krachtig aan. Het leidende principe is dat activiteiten geen of minimale (geluids)emissie hebben. Bloemendaal aan Zee moet in plaats van een evenementenlokatie voor uitgaanspubliek van elders weer een echt klassiek familiestrand worden.

Aan de bestrating van particuliere erven zullen beperkende regels worden gesteld, te veel tegels leidt tot een extra heffing op de OZB.

Voetgangers en fietsers krijgen voorrang in ons verkeersbeleid. Binnen de dorpenzone is de maximumsnelheid in de bebouwde kom 30 km/u en in straten zonder trottoirs 15 km/u. Waar mogelijk rijden snorfietsen, speedpadelecs en racefietsen in groepen van meer dan twee voortaan op de rijbaan. We investeren in de fietsinfrastructuur.

We pleiten voor uitbreiding van de buurtbus in Bennebroek en van Bennebroek naar Bloemendaal.

Wat goed is voor dieren, is goed voor mensen GroenLinks wil het welzijn van dieren verbeteren in Bloemendaal.

We maken ons sterk voor de bescherming van ons historisch erfgoed en het behoud van waardevolle culturele voorzieningen, zoals muziekschool en bibliotheek.

 

Wonen: Iedereen een dak boven het hoofd

Nieuwbouw bestaat uit tenminste 35% sociale huurwoningen, starterswoningen en levensloopbestendige woningen. We schaffen de bestaande afkoopregeling voor het niet hoeven bouwen van woningen in de sociale sector af en dat geldt ook bij grote renovatieprojecten.

Woningen zijn geen handelswaar. Daarom voeren we een zelfbewoningsplicht in voor nieuwe koopwoningen.

Om de woningnood op korte termijn te verlichten, zorgen we voor tijdelijke woningen, deelwoningen en blijvende splitsing van hele grote huizen.

We stimuleren het omvormen van leegstaande winkel- en bedrijfspanden tot woningen

We leggen de rode loper uit voor alternatieve woonvormen De vraag naar nieuwe, alternatieve woonvormen met gezamenlijke voorzieningen en een gedeelde verantwoordelijkheid groeit. Om nieuwe woonvormen te stimuleren zal de gemeenten in bestemmingsplannen ook sturen op kleinschalige alternatieve woonvormen.

We bouwen binnen de grenzen van de huidige bebouwing: groen blijft groen

 

Zorg: Recht op goede gezondheid en welzijn in Bloemendaal

Wij willen de sociale uitdagingen binnen Bloemendaal in samenhang oplossen. Een goede gezondheid begint bij een gezonde, sociale leefomgeving, werk en inkomen en een veilige plek om te wonen en zorg en ondersteuning voor wie dat nodig heeft.

De gemeente biedt hulp en ondersteuning in samenhang en stuurt mensen niet van loket naar loket. Het gaat ons om een mensvriendelijke benadering via de loketten in Bennebroek en in het dorp Bloemendaal en door middel van huisbezoek in de andere dorpskernen, o.a. door de WMO-consulenten.

Voorkomen is beter dan genezen. GroenLinks zet daarom in op een sterk preventief beleid voor jong en oud.

Wij willen samenwerking tussen zorgaanbieders met kwaliteit en het voorkomen van lange wachtlijsten als uitgangspunt. Nauwe samenwerking met huisartsen, consultatiebureaus en scholen bevordert een veilige, kansrijke start voor onze kinderen.

We versterken de keten tussen veiligheid en zorg. Dat vraagt om voldoende kennis van GGZ-problematiek binnen wijkteams, ondersteuning door politie en voldoende jongerenwerkers.

Mantelzorgers moeten meer ondersteund worden.

We steunen nieuwkomers om goed te kunnen integreren in de lokale samenleving

 

Lokale democratie: graag meer gemeenschapspolitiek dan partijpolitiek

We zetten ons in voor het actief betrekken van burgers bij het beleid.

We nemen de stem van jongeren serieus.

We bevorderen democratie in de wijk door buurtgroepen die dat willen de ruimte te geven de organisatie van lokale voorzieningen zelf ter hand te nemen.

We willen oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling voorkomen en staan voor een transparante gemeente.

Regionale samenwerking is voor het voortbestaan van een zelfstandig Bloemendaal cruciaal, maar toenemende samenwerking mag er niet toe leiden dat de burger nog verder op afstand komt te staan van het besluitvormingsproces. We zorgen voor participatiemogelijkheden voor burgers en maatschappelijke organisaties en versterken verder de noodzakelijke democratische controle op regionale samenwerkingsverbanden.

Om resultaten voor de Bloemendaalse gemeenschap te bereiken werken we met alle partijen samen.

 

Je kunt het volledige programma hieronder als pdf downloaden.