a.d.h.v. vragen Platform nog beter, januari 2014

 

 

Vraag 1.

Wat is het standpunt van uw partij ten aanzien van de aanleg van de Duinpolderweg? Benoem in uw antwoord welke argumenten voor uw partij bepalend zijn.

1. Tegen.

GroenLinks heeft in 2012 samen met het CDA en LB een motie ingediend om ook het onderzoek naar de Midden- en Noord-varianten direct te stoppen.

GroenLinks heeft begin 2013 in Bloemendaal als enige partij tegen de Bereikbaarheidsvisie Z.-Kennemerland gestemd, omdat in deze visie veel prioriteit en geldmiddelen werden toegekend aan de Duinpolderweg en er onvoldoende waarborgen waren voor het tegenhouden van de Noordelijkste varianten door de gemeente Bloemendaal;

GroenLinks is van mening dat verder onderzoek naar de Noordelijkste varianten niet zinvol is (en was), omdat: 

  1. Duidelijk is (en was) dat deze varianten schade zullen toebrengen aan het milieu/de natuur en het landschapsbeeld. Dat geldt zowel voor de Vogelenzangse strandvlakte, het bos als de polder ten Zuiden van Bennebroek. Bovendien vrezen wij geluids- en stof-hinder voor de inwoners van vooral Bennebroek-Zuid.  Mitigerende maatregelen, zoals ondergrondse of verdiepte aanleg, zijn o.i. financieel onverstandig en onhaalbaar zijn.
  2. De tot op heden gepresenteerde cijfers  en aannames (in het bijzonder: groei autoverkeer,   nieuwbouw westflank Haarlemmermeer) zijn niet eenduidig en omstreden;
  3. Verwacht wordt dat niet kan worden voldaan aan de  zeven {gedeeltelijk strijdige (!) uitgangspunten voor de weg}.

 

---

 

Vraag 2.

Wat is het standpunt van uw partij ten aanzien van de aanleg van de meest Noordelijke Variant van de Duinpolderweg, die door de leden van het Breed Bestuurlijk Overleg als “voorkeursvariant” wordt aangeduid?

Benoem in uw antwoord welke argumenten voor uw partij bepalend zijn voor dit standpunt.

Voor deze variant – zowel een 2*2 baan-versie als een uitgeklede enkelbaans versie - geldt dat deze juist het minst gunstig is voor landschap en natuur en ook nog eens te dicht langs omvangrijk bebouwd gebied (Bennebroek Zuid) dreigt te gaan. Alleen met zeer kostbare maatregelen zouden deze nadelen mogelijk tot aanvaardbare proporties teruggebracht kunnen worden. Een illusie en onverstandig in deze tijd van relatief schaarse overheidsmiddelen.

 

---

 

Vraag 3.

Heeft uw partij een voorkeur voor één van de tracés die in de m.e.r.-studie worden onderzocht en zo ja welke? Licht uw antwoord toe.

Als gekozen moet worden, kiezen we voor de zuidelijke variant in combinatie met de in de MER-studie meegenomen NOG-beter variant. 

 

---

 

Vraag 4.

Een van de doelstellingen van de aanleg van de weg zou zijn dat dit afname van verkeer door de dorpskernen en van het Noord-Zuid verkeer door Zuid-Kennemerland zou moeten opleveren. Inmiddels is echter juist een forse verkeerstoename door de dorpskernen van met name Bennebroek, Heemstede, Vogelenzang en De Zilk door aanleg van de weg berekend. 

Wordt de ontwikkeling, dat de verkeersdruk in de kernen juist toeneemt en daarbij deze doelstelling genegeerd wordt, door uw partij geaccepteerd? Licht uw antwoord toe.

GroenLinks is zich bewust van de huidige verkeersproblematiek in Bennebroek, Vogelenzang en de dorpen in het NW van Zuid-Holland (waar onder Lisse, Hillegom, Noodwijkerhout). De Duinpolderweg biedt vooral voor Bennebroek en Vogelenzang echter geen verlichting van doorgaand (vracht)autoverkeer.  Alleen indien er voor het vracht(auto)verkeer aantrekkelijke alternatieven voor N-Z route zijn, bv. ondersteund door een Mariatunnel in Haarlem,  dan zou er beperkte verlichting van de verkeersoverlast in (alleen) Vogelenzang mogelijk zijn. Onze verwachting is echter dat deze alternatieven de komende paar decennia niet worden gerealiseerd.

 

Als de Duinpolderweg gerealiseerd wordt, welke specifieke maatregelen stelt uw partij dan voor om de overlast te beperken voor omwonenden? 

  1. Realisatie zou direct maatregelen vergen rond de weg zelf: minimaal verdiepte aanleg.
  2. Lokale maatregelen: consequente controle, visuele maatregelen, omleiden vrachtverkeer, communicatie.

 

---

 

Vraag 5. 

Wat is de visie van uw partij ten aanzien van de schade aan natuur en milieu. Te denken valt aan de Vogelenzangse Strandvlakte, Het bos van De Geestgronden en de Oosteinderpolder. Wordt dit door u ingecalculeerd/ geaccepteerd of stelt u specifieke maatregelen voor in het geval de Duinpolderweg gerealiseerd zou worden? Licht uw standpunt toe.

  1. Juist ook vanwege de schade aan natuur en landschap zijn wij tegen de Noord-varianten en (in iets mindere mate) tegen de Midden-varianten.
  2. Indien de weg toch wordt gerealiseerd zullen hoge eisen worden gesteld aan beperking van aantasting van de natuur- en landschapswaarden en uiteraard aan beperking van overlast voor omwonenden.

 

---

 

Vraag 6.

Wat gaat uw partij concreet ondernemen om de aanleg van de Duinpolderweg te realiseren of juist te voorkomen?

Lijn GroenLinks is duidelijk: tegen de Duinpolderweg. Vóór lokale maatregelen, waarbij we denken aan die zoals voorgesteld door NOG Beter.