De huidige drie locaties waarin gemeenteambtenaren werken zijn alle toe aan groot onderhoud. Voorstel is nu om over te gaan op centrale huisvesting. Een aantal verontruste bewoners wil nu alle inwoners van de gemeente gaan raadplegen over het voornemen van het College van B&W. Donderdag 22 december beslist de gemeenteraad over het referendum. Groenlinks zet de argumenten voor en tegen het referendum op een rij en vraagt om uw mening.

Situatie

De huidige drie locaties waarin gemeenteambtenaren werken (totaal 6000 m2 BVO) zijn alle toe aan groot achterstallig onderhoud. Doorgaan met de huidige locaties zou niet alleen een forse investering betekenen, maar ook blijvend hoge exploitatiekosten.

Voorstel is nu om over te gaan op centrale huisvesting; in het huidige gemeentehuis blijkt dat mogelijk volgens een goed, creatief ontwerp van een architect. Daarbij kunnen alle diensten goed werken met 4000 m2 BVO en bovendien is er dan goede multifunctionele ruimte voor bijeenkomsten en een “publiekscentrum”.

Minder vierkante meters betekent lagere exploitatiekosten. Verder zijn er kostenbesparingen door efficiency (ambtenaren reizen minder heen en weer en werken – hopen we – beter samen) en op energiekosten (we kunnen door die vernieuwbouw voldoen aan de nieuwste wettelijke milieu-/energie-eisen, hetgeen bij groot onderhoud aan de bestaande gebouwen veel moeilijker zou zijn).

Om deze voordelen te behalen moet wel een investering plaatsvinden van tot ca. € 10 miljoen all in (inclusief risico, verhuiskosten, inventarisvernieuwing, installaties enz.). Met die investering zal de gemeente uiteindelijk wel goedkoper uit zijn.

En mocht er ooit weer eens een herindeling van gemeenten plaatsvinden, dan heeft Bloemendaal een goed, modern kantoorgebouw op een prachtige plek, dat vast als kantoor verkocht kan worden en/of gebruikt kan worden voor een van de diensten die gemeenten in de regio gemeenschappelijk optuigen.

Initiatief referendum

Er is een actie van “een aantal verontruste bewoners” die alle inwoners van de gemeente wil gaan raadplegen over het voornemen van het College van B&W (en de meerderheid van de gemeenteraad ) “om tot een zeer/ te kostbare - en ons inziens onnodige verbouwing - van het gemeentehuis over te gaan.”

a.s. Donderdag 22 december beslist de gemeenteraad over het referendum.

Wat vindt GroenLinks?

Enerzijds

We hebben niet voor niets een referendumverordening. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan moet men zich kunnen uitspreken. Uiteraard gecombineerd met een goede voorlichting – ook van de kant van de gemeente en van GroenLinks.

Afwijzen van het houden van een referendum zal veel extra commotie / verontwaardiging oproepen en zijn wij als GroenLinks niet tegen een referendum. Iedere inwoner van onze gemeente moet zich kunnen uitspreken maar wel met goede onderbouwing. Met kreten als “De raad duwt een miljoeneninvestering door uw strot” en “U gaat hiervoor betalen”—zie ik de leuzen van LB en PvdA en de “initiatiefgroep”al voor me….

Zonder steun van onze inwoners is zo’n groot project nu niet verstandig. Expliciete steun verkrijgen kost sowieso tijd (ook los van een referendum), hoewel de meeste inwoners hun gekozen volksvertegenwoordigers wel zullen vertrouwen. Er is het afgelopen jaar uiterst kritisch door de Raad naar de huisvestingsvoorstellen gekeken. “Unielocatie” stond ook in de verkiezingsprogramma’s van Collegepartijen partijen. En waarom zou niet voor het uiteindelijk financieel voordeligste voorstel worden gekozen?

Uitstel is misschien ook verstandig omdat over enkele jaren de opbrengsten van de bestaande gebouwen misschien wel iets hoger kunnen worden. En bovendien accepteren onze inwoners de investering beter in een tijd dat het (ook met henzelf) wat beter gaat…

Maar wanneer gaat het beter? De kans is aanwezig dat de woning- en kantoorpandprijzen de komende jaren verder dalen... Ook de bouwkosten dalen! En de rente is nu nog laag. Ook vanuit Den Haag roept men niet teveel bezuinigingen maar investeren zodat er banen gecreëerd worden en de economie toch licht kan groeien of op peil blijft.

Anderzijds

Argumenten tegen op een rijtje:

1) De kosten. Een referendum betekent een uitstel van vele maanden. Dat blijkt hoge kosten voor het project met zich mee te brengen. Verder zijn de kosten van een referendum aanzienlijk.

2) Wat is de keuze? Unielocatie of niet? (Als financieel een unielocatie niet nadelig is?). Het in dit geval toestaan van een referendum betekent dat wij inderdaad zouden vinden dat de bevolking een belangrijke keuze kan maken. Is de keuze voor een definitief ontwerp zo’n belangrijke keuze – als we weten dat het financieel de inwoners eerder baadt dan schaadt?

3) De gemeente moet sowieso goede huisvesting hebben voor haar ambtenaren en de dienstverlening op peil houden en

4) Er moet voldaan worden aan de wettelijke eisen (ARBO, milieuwetgeving); dat is op zich niet referendabel.

5) In dit geval is het referendum-initiatief van “bezorgde inwoners” niet zonder partijpolitieke bijbedoelingen. LB en PvdA willen graag scoren op gevoelens van “de gemeente verkwist geld ten eigen bate” en zo. De voorzitter van de initiatiefgroep, Barend Linders, is niet alleen inwoner, maar ook (al jarenlang) voorzitter van de PvdA Bloemendaal.

 

Wat is wijsheid?

 

Graag uw reactie naar

 

Richard Kruijswijk

Fractievoorzitter GroenLinks Bloemendaal

06 44966596

richard.kruijswijk@hetnet.nl