Kust bij Kijkduin

Het strand is van iedereen

GroenLinks Bloemendaal heeft zich tijdens de discussie over de Strandnota kritisch uitgesproken over de strandtent-seizoen uitbreiding in Bloemendaal aan Zee van 8 naar 9 maanden. De partij vreest dat deze uitbreiding zal leiden tot een verdere afname van de rust op het strand. De ondernemers van de strandtenten willen vooral vanwege de al verruimde openingstijden van de Zandvoortse strandtenten deze uitbreiding.  

Een kop koffie voor de gewone strandganger is het probleem niet volgens GroenLinks, het gaat om de door de strandtenten georganiseerde feesten en evenementen waar veel publiek op af komt. GroenLinks vreest dat seizoenverlenging op den duur zal leiden tot meer van dit soort feesten met files, geluid- en lichtoverlast, vervuiling van het strand, overtredingen door overmatig alcohol- en drugsgebruik en ergernis bij de gewone recreant tot gevolg.

GroenLinks is niet uit op een verbod van feesten maar vindt wel dat de top is bereikt en dat het eigenlijk ook wel wat minder kan. Het strand is van iedereen, het moet daarom ook een aantal maanden per jaar mogelijk zijn om zonder feesten, geluid en andere overlast te genieten van strand, zee en duinen, aldus GroenLinks.  

Het College van B&W zal in de Strandnota vastleggen dat uitbreiding twee weken eerder (van 1 naar 15 feb) en twee weken later (van 15 naar 30 oktober) alleen mogelijk is voor reguliere openstelling, niet voor feesten en evenementen. Indien ondernemers in de toekomst extra feesten en evenementen zouden willen organiseren in deze periode, dan zal dit ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Ook komt er, op verzoek van GroenLinks en de PvdA, een onderzoek naar de gevolgen van deze grootschalige evenementen op ons Bloemendaalse strand voor natuur en milieu. Wordt vervolgd dus…