Een jaar geleden is de GroenLinks-motie "Aandachtspunten beleidsplan openbare verlichting gemeente Bloemendaal" unaniem door de raad aangenomen. Toen werd al geconstateerd dat het maken van een beleidsplan steeds werd uitgesteld. Maar nu is er dan een plan. Op hoofdpunten is rekening gehouden met de motie. Maar niet helemaal. Het plan is onvoldoende duidelijk als het gaat om stapsgewijze vervanging van de huidige lampen en bijpassende armaturen door LED.

De investering in LED verdient zich terug door energiebesparing. LED kan 50-80% energiekosten besparen. Rekening houdende met stijgende energiekosten kan dat snel geld opleveren. En dan hebben we het nog niet eens over milieu-winst die niet direct in geld is uit te drukken. Deze verwachte winst weegt voor GroenLinks ook zwaar.

Het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte is niet nieuw. Er wordt in verschillende gemeenten al gebruik gemaakt van deze duurzame verlichting. Inmiddels is LED-verlichting steeds beter ontwikkeld. Vooral de lichtkleur is verbeterd voor toepassing in woongebieden. Zo kan bijvoorbeeld de kleur worden aangepast aan de locatie (woonstraten of villa's in het groen). Voorbeelden zijn te vinden in Leersum en Doorn. In die gemeenten is voorzichtig begonnen en is eerst gekeken naar hoe en wat voor energiezuinige verlichting voor de hele gemeente ingevoerd kan worden. Verschillende gemeenten, waaronder Tilburg, schakelen al definitief grootschalig over op LED. Udenhoud meldt bv op haar website: "In 2013 heeft ongeveer de helft van de lantaarnpalen led-verlichting."

In de commissievergadering van 13 oktober heeft de wethouder toegegeven nog niet zo naar de kennis en ervaringen bij andere gemeenten te hebben gekeken.

Het College in Bloemendaal wil geen stappen richting LED zetten, omdat "de terugverdientijd 34 jaar is"...  Als dat waar zou zijn, dan is investeren in LED inderdaad nu niet verstandig. Maar 50% van de 4800 armaturen in de gemeente is aan vervanging toe. Als gekozen wordt voor gericht straat-gewijs vervangen van oude armaturen door nieuwe die geschikt zijn voor LED, kunnen daar meteen LED-lampen ingezet worden. Als pilot -om van te leren- en wat GroenLinks betreft als eerste stap naar stapsgewijze vervangingen.  Voor DIE armaturen en lampen zal de terugverdientijd -bij de huidige nog lage energieprijzen- ruim onder de 15 jaar kunnen blijven.

Hoe is het mogelijk dat het College  aangeeft dat de terugverdientijd  van de vervanging in Bloemendaal zo veel langer is dan in andere gemeenten?

Uitwerking ontbreekt nog. Het BEHEERsplan is er nog niet! "Het beheersplan dient als basis voor het in de loop van 2012 aan te besteden onderhoudsbestek", staat er in ß5 (p. 3). Het plan werkt dus pas vanaf 2013. Wordt in 2012 dan nog gewerkt met het oude bestek? En alleen vervangen indien strikt nodig?  Is het huidige bestek te gebruiken voor de verlenging van het onderhoudscontract met 1 jaar (2012).  In de brief aan de raad van 23-9 jl. meldt het College dat op 20-9 jl. "is besloten om het onderhoudsprogramma openbare verlichting een jaar uit te stellen. Hiermee wordt in 2012 € 84.000,- bespaard." Wat is er aan de hand: heeft uitstel van het beleidsplan geleid tot het helaas niet meer kunnen starten met uitvoeren in 2012, wil het College eigenlijk niet zsm starten met investeren in energiezuinige openbare verlichting?

Vervanging door LED moet natuurlijk planmatig worden aangepakt. Maar dat de gemeente een heel jaar nu nog extra nodig heeft om plannen te maken, stelt GroenLinks teleur.

 

CONCLUSIE

Beleidsplan aanpassen met:

- Beheersplan is medio 2012 klaar; daarna z.s.m. laten ingaan;

- Evaluatie uiterlijk Q1 2015. Dan kan blijken of het Beheersplan aanscherping behoeft;

- Pilot of 1e stap vervanging LED in die straten (/wijken) waar relatief veel armaturen zijn waarvan de economische levensduur (ruim) is overschreden.

- Plan + aanpassingen bekend maken via de website (i.p.v. "ter visie leggen" zoals nu in het Collegevoorstel staat)

- Dimmen sowieso zinvol, ook bij toepassing LED, want leidt niet tot onveiligheid en terugverdientijd - puur financieel bezien - is acceptabel.