Gisterenavond, 8 november, is de begroting voor het komende jaar besproken in de gemeenteraad van Bloemendaal. Traditiegetrouw blikken de fractievoorzitters terug en vooruit, de zogenaamde algemene beschouwingen. Natuurlijk was ook onze fractievoorzitter Martine Wierda van de partij met een vlammende speech.

Verandering
We hebben een enerverend jaar achter de rug. Saai is het nooit in Bloemendaal. Waarnemend burgemeester Bernt Schneiders heeft ons, na bewezen diensten, verlaten. Met optimisme en relativering heeft hij de bestuurlijke rust in onze gemeente terug gebracht. Nogmaals via deze weg grote dank.Inmiddels hebben we een nieuwe burgemeester, Elbert Roest, welkom nogmaals. We zijn onder de indruk van de rustige, vriendelijke, maar stevige en ervaren manier van optreden. Een burgemeester die iedere dag ergens in onze gemeente zijn gezicht laat zien om zelf te ervaren wat er leeft. Geweldig. GroenLinks is blij met u als onze nieuwe burgemeester.

We hebben ook een nieuwe griffier, die meteen, samen met ons, aan de slag is gegaan om zaken te verbeteren in onze bestuurs- en vergadercultuur. Want dat het anders moet is voor GroenLinks wel duidelijk. Een andere manier van vergaderen en een meer informele inspraak voor onze inwoners is een eerste stap in dit proces. Zoals elke cultuurverandering gaat ook dit niet zonder slag of stoot, dat hebben we afgelopen raadsvergadering ervaren. Maar het begin is er. Als het nodig is zal GroenLinks altijd open staan voor en meewerken aan verandering.

Participatie
Naast een betere inspraak voor inwoners bij de politiek, is de gemeente steeds meer en beter in staat om inwoners vroegtijdig te betrekken bij de besluitvorming over allerlei zaken. Vitaal Vogelenzang, de website voor burgerinitiatieven Bloemendaal Samen, klankbordgroepen bij verschillende bouwprojecten, maar ook meningspeilingen over afvalscheiding en over vuurwerk vinden wij een positieve ontwikkeling. Maar wij zien ook dat er nog veel inwoners zijn die niet weten hoe de besluitvorming in onze gemeente verloopt. En wij spreken mensen die weinig vertrouwen hebben in bestuur en politiek, en het gevoel hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd.

GroenLinks is er van overtuigd dat het vroegtijdig betrekken van onze inwoners bij de besluitvorming helpt om dit beeld te veranderen. Dan doelen wij op besluitvorming over allerlei onderwerpen, bij bouwprojecten, in de zorg, bij de integratie van statushouders, enzovoorts. Dit zal de komende jaren verder moeten worden uitgewerkt, net zolang tot het in alle poriën van onze gemeente is doorgedrongen. Dat is een pittige opgave, en gaat met vallen en opstaan. Wij voelen ons hier mede verantwoordelijk voor en we zullen ons stinkende best doen om ook deze cultuurverandering tot stand te brengen. Wij vinden het dan ook goed dat er in de nieuwe voorstellen die ter besluitvorming voor ons liggen, extra geld komt voor een verdere verbetering van burgerparticipatie. 

Begroting
Vanwege de verkiezingen in maart stellen we vanavond voor het jaar 2018 een beleidsarme begroting vast, weliswaar met veel nieuwe voorstellen, maar veel daarvan zijn technisch van aard. Het collegeprogramma 2014-2018 is uitgevoerd (complimenten aan het College hiervoor) en nieuw beleid is logischerwijs aan de nieuwe raad. De begroting voor 2018 is sluitend, waarvoor complimenten aan onze wethouder van financiën.

Maar voor de jaren daarna is het onzeker. Dit hangt mede af van een aantal belangrijke besluiten die later dit jaar nog door ons moeten worden genomen; het plan van aanpak voor het verlies van precario op netwerken, waarmee we in de toekomst veel geld gaan mislopen, eventuele verkoop van onze aandelen Eneco, wat de laatste weken wat onzekerder is geworden. Daarnaast zullen vele investeringen nodig zijn rond de hele energietransitie. Uitgaande van behoud van alle mooie voorzieningen en goede services in Bloemendaal lijkt OZB verhoging ergens in de komende jaren daarom onontkoombaaWat betreft de nieuwe voorstellen, over een aantal daarvan hadden wij nog twijfels, maar deze zijn weggenomen met de beantwoording door het College tijdens de commissie B&M van vorige week.We vinden het goed dat er extra geld gaat naar speelvoorzieningen (skatebaan in Bennebroek) en verkeersveiligheid (fietspad Zandvoorterweg en drie extra LED verlichtte zebrapaden). Wat betreft de zebrapaden willen wij het College vragen niet te schromen om bij de Raad aan te kloppen voor extra geld als er nog meer zebrapaden van LED lampjes moeten worden voorzien. Dat juichen we als GroenLinks van harte toe.

Sociaal domein
De jeugdzorg is een kwetsbaar domein. Zowel financieel als zorginhoudelijk. Slechts een paar complexe zorgsituaties kunnen een flink tekort veroorzaken op de begroting, zo hebben we dit jaar kunnen zien. Ook de wachtlijsten zijn een punt van aandacht, in de media wordt hier regelmatig over bericht, en wij zouden graag van de wethouder horen hoe het er op dit moment in Bloemendaal voor staat. We vinden het goed dat bij de jeugdzorg wordt ingezet op het faciliteren van pleegzorg, wat in Bloemendaal hard nodig is, vanwege het tekort aan pleegouders.

Ook het contact van de gemeente met huisartsen in de regio zou wat GroenLinks betreft een topprioriteit moeten zijn. Daarom zijn we positief over het plan voor het instellen van een Praktijkondersteuner Huisarts Jeugd. Ook over deze twee zaken, pleegzorg en het contact met huisartsen, zouden we een korte update van de wethouder willen krijgen.
Tijdens de beeldvormende avonden hebben wij een goed beeld gekregen over de inzet van de ambtelijke organisatie op het Sociaal Domein. We hebben het vertrouwen dat er serieus werk wordt gemaakt van verbeteringen n.a.v. de verschillende klanttevredenheidsonderzoeken.Bij deze dan ook onze complimenten voor onze ambtenaren en onze wethouder Sociaal Domein. 

Duurzaamheid
Last but not least, Bloemendaal is verkozen tot meest duurzame gemeente van de provincie Noord Holland en landelijk zijn we nummer 5. Iets om met zijn allen trots op te zijn! Onze complimenten daarvoor aan de hele organisatie en in het bijzonder aan onze wethouder Duurzaamheid. Maar we zijn er nog niet. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten we nog flink aan de bak. Na de verkiezingen in maart hopen we als GroenLinks weer slagen te kunnen maken, maar tot die tijd willen we ook niet stil zitten. Mijn collega zal daarom een motie indienen, die onze gemeente wellicht weer een stapje verder brengt in de richting van een nog groener en duurzamer gemeente Bloemendaal.

algemene beschouwingen door Martine Wierda Afspelen op YouTube